Άξονες δράσης για το περιβάλλον

Στα super market «Χαρά» έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται πολλές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος.

Ο «Χαρούλης», η νέα μασκότ των σουπερμάρκετ μας, θα συνοδεύει… με χαρά το σύνολο των πρωτοβουλιών που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος. Ο «Χαρούλης» θα βρίσκεται στο εξής σε όλες τις προσόψεις των καταστημάτων μας, για να θυμίζει σε όλους τις δυνατότητες ανακύκλωσης που παρέχονται μέσα από αυτά.

Οι άξονες δράσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι εξής:

1. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Κορμός της είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους πελάτες των καταστημάτων μας, αλλά και σε όλους τους Χιώτες ή επισκέπτες του νησιού να έρχονται σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης.
Έτσι, και στα 8 καταστήματα μας τοποθετούνται από 4 διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης, που από σήμερα και επίσημα προσμένουν να γεμίζουν όλο και πιο γρήγορα για το καλό όλων μας.
Η δυνατότητα της μέσα από τα super market «χαρά» παρέχεται σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

α) ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις συσκευές που ανακυκλώνονται:Ηλεκτρικές Συσκευές
1. Ηλεκτρικές σκούπες
2. Σκούπες χαλιών
3. Ηλεκτρικά σίδερα - Φρυγανιέρες
4. Συσκευές τηγανίσματος (φρυτέζες)
5. Μύλοι, καφετιέρες
6. Συσκευές κοπής και στεγνώματος μαλλιών, βουρτσίσματος δοντιών, ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος
7. Ρολόγια
8. Ζυγαριές
9. Παντός είδους υπολογιστών
10. Προσωπικοί υπολογιστές
11. Φορητοί υπολογιστές
12. Υπολογιστές τσέπης (notebook)
13. Υπολογιστές χειρός (notepad)
14. Εκτυπωτές
15. Φωτοαντιγραφικά μηχανήματα
16. Αριθμομηχανές τσέπης και επιτραπέζιες
17. Τερματικά και συστήματα χρηστών
18. Φαξ
19. Τηλέφωνα
Όλα αυτά σας καλούμε να τα φορτώνετε στους κάδους εσωτερικά των καταστημάτων μας, με δική μας ευθύνη τη μεταφορά τους στο ειδικό κοντεϊνερ στις εγκαταστάσεις των αποθηκών μας στις Καρυές και της άμεσης μεταφοράς τους στην Αθήνα.

β) ανακύκλωση λαμπτήρων
Δεύτερη κατά σειρά κατηγορία ανακύκλωσης που παρέχεται Λαμπτήρεςαπό τα super market «Χαρά» είναι αυτή της ανακύκλωσης λαμπτήρων. Τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι λαμπτήρες θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, καθώς περιέχουν στοιχεία (για παράδειγμα μέταλλο, υδράργυρο), τα οποία, όταν πεταχτούν στα σκουπίδια, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι για τη δική μας διευκόλυνση αλλά και για την πραγματική απόδοση του προγράμματος, δεν ανακυκλώνονται όλων των ειδών οι λαμπτήρες. Συγκεκριμένα ανακυκλώνονται οι:
1. Λαμπτήρες φθορισμού
2. Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
3. Κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού
4. Λαμπτήρες ατμών
Να σημειωθεί με έμφαση ότι οι κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης δεν ανακυκλώνονται!

γ) ανακύκλωση τηγανέλαιου
Τρίτη παρεχόμενη κατηγορία ανακύκλωσης είναι αυτή του τηγανέλαιου, η οποία βεβαίως έχει ξεκινήσει και από τη ΔΕΥΑΧ. Να επισημανθεί ότι για κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.
Η ανακύκλωση τηγανόλαδου γίνεται σε ειδικούς κάδους (το μπουκάλι που θα τοποθετείται θα πρέπει να είναι προσεκτικά κλεισμένο).

δ) ανακύκλωση μπαταριών
Τέταρτη δυνατότητα ανακύκλωσης παρέχεται με την ανακύκλωση μπαταριών, δηλαδή τη διαδικασία απόσπασης των μετάλλων της μπαταρίας και την επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.

2. Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
Δεύτερο σημαντικό βήμα προτροπής σεβασμού στο περιβάλλον γίνεται με την επίσημη παρουσίαση από τα καταστήματα μας της ανθεκτικής σακούλας. Σακούλα ΧαράΦέτος τα «χαρά», αντί του καθιερωμένου πασχαλινού τους δώρου, προσφέρουν σε όλους τους πελάτες τους αυτή την ανθεκτική και καλαίσθητη σακούλα, προτρέποντας τους να τη χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά, θυμίζοντας τους ότι η συχνή χρήση της στέλνει στη χωματερή όλο και λιγότερο πλαστικό.

3. «ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ» ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ
Στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε στην πράξη τους χώρους που ζούμε, ζητήσαμε επίσημα από το Δήμο Χίου τη δυνατότητα φροντίδας ενός μικρού δημόσιου χώρου. Επιλέξαμε το μικρό πάρκο στο Βαρβάσι, που μέσα του κλείνει και ελάχιστα όργανα παιδικής χαράς. Πάρκο ΒαρβασίουΑναλαμβάνουμε από σήμερα την καθαριότητα και συντήρηση του, με τη συμμετοχή σ’ αυτό όλων των συνεργατών του «χαρά», πιστεύοντας ότι, αν η μορφή της «υιοθεσίας» από φορείς και επαγγελματίες υιοθετηθεί κι από άλλους, θα έχουμε τη χαρά να μένουμε σε έναν καλύτερο τόπο.

4. ΔΩΡΕΑΝ ΥΛΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τέταρτος άξονας των ενεργειών μας είναι η έμπρακτη συμπαράσταση σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Ήδη με επιστολή μας έχουμε ενημερώσει τις δυο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τους Προσκόπους και τους Οδηγούς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς ότι σε κάθε δράση που αποσκοπεί στην καθαριότητα δημοσίων χώρων, δασικών εκτάσεων, δεντροφύτευση ή ό,τι άλλο, με ένα έγκαιρο τηλεφώνημα τους τα super market «χαρά» είναι στη διάθεση τους να προσφέρουν προϊόντα για να συνοδέψουν το κολατσιό τους εντελώς δωρεάν.

5. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Στον κατάλογο των ενεργειών θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις ενέργειες μας ώστε τα καταστήματα μας να γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα, όπως η τοποθέτηση τζαμιών στους καταψύκτες μας, για να μη σπαταλούν ενέργεια. Επίσης συμβουλές οικολογικής συμπεριφοράς στο εξής θα περιλαμβάνονται στα διαφημιστικά μας φυλλάδια. Τέλος θα παρέχουμε τη δυνατότητα προβολής των περιβαλλοντικών δράσεων στα καταστήματα μας από όποιον το επιθυμεί.

Ας δώσουμε όλοι τη χαρά στο «Χαρούλη» να αισθάνεται καθημερινά χαρούμενος, βλέποντας τους κάδους ανακύκλωσης να γεμίζουν και τη σακούλα να χρησιμοποιείται από όλους μας!!

Genesis Software - Χίος