Με Χαρά και στη φωτιά

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΧΑΡΑ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

Την προστασία του δάσους των Ρεστών έχει αναλάβει μαζί με άλλες ομάδες η Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας που έχει ιδρύσει από τις αρχές του Ιουλίου η εται-ρεία των σούπερ μάρκετ «Χαρά». Κάθε Τετάρτη, αλλά και όσες άλλες μέρες χρειαστεί, οι εξασκημένοι από την πυροσβεστική εθελοντές αφιερώνουν ένα κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο τους στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, με προοπτική πολύ σύντομα να επεκτείνουν την προσφορά τους και σε άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Η παρουσία και δράση των εθελοντών του σούπερ μάρκετ «Χαρά», έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, που έχουν αφήσει τον καναπέ του σπιτιού τους και αναλώνονται προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούν στην προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής που μπορούμε να έχουμε αν ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στην υπηρεσία της φύσης, που δεν είναι τίποτα άλλο από προσφορά στον ίδιο τον άνθρωπο και το μέλλον του τόπου στον οποίο ζούμε και πρέπει να παραδώσουμε ακόμη καλύτερο στους απογόνους μας. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζουμε τις δράσεις των ομάδων που εργάζονται εθελοντικά για την προώθηση αυτών των ιδανικών.

Η δράση.

Η ομάδα των Εθελοντών του «Χαρά» ιδρύθηκε στις αρχές Ιουλίου, έχει παρακολουθήσει ήδη τα πρώτα σεμινάρια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και έχει αναλάβει την επόπτευση της περιοχής των Ρεστών, με μία βάρδια την εβδομάδα κάθε Τετάρτη στο Πυροφυλάκιο της περιοχής, μέρα που αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, καλύπτουν και άλλες μέρες, με έκτακτες βάρδιες μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες.

«Η πρωτοβουλία ανήκει στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και στους υπάλληλους που είναι ευαισθητοποιημένοι στο αντικείμενο. Είναι οι ίδιοι που έχουν δραστηριοποιηθεί από τον Απρίλιο και στο αντικείμενο της ανακύκλωσης», δηλώνει η υπεύθυνη του προγράμματος Τ. Κώττη.

Στη δράση της πυροπροστασίας συμμετέχουν 14 άτομα, εκ των οποίων οι 12 είναι υπάλληλοι που έχουν βάλει στη «δουλειά» και δύο συγγενικά πρόσωπα, με επικεφαλής την Τ. Κώττη και τον Δ. Γιαννούμη, γιο του εκ των ιδιοκτητών Π. Γιαννούμη.

Τα νέα σχέδια.

Ο σχεδιασμός των δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα της ομάδας δεν σταματά εδώ. Η διεύθυνση οργανώνει και άλλες δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, που δεν θα περιορίζονται μόνο στη θεματική ενότητα της δασοπροστασίας, όπου θα ξεκινήσει και η εκστρατεία των δενδροφυτεύσεων, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, πάντα σε συνεργασία με την πυροσβεστική και άλλες εθελοντικές ομάδες και δράσεις. «Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προοπτικές, που σύντομα θα πάρουν συγκεκριμένη μορφή και θα ανακοινωθούν επίσημα», προσθέτει η ίδια, κρατώντας κάποιες εκπλήξεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να επεκτείνεται περισσότερο στο θέμα, προς το παρόν.

Φουντώνει το εθελοντικό κίνημα.

Όλο και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται, ενεργοποιείται και συμμετέχει στην εθελοντική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος από τις φωτιές.

Από τις αρχές Ιουλίου, εκτός από την Ομάδα Εθελοντών του σ.μ. «Χαρά» έχουν παρακολουθήσει τα ταχύρυθμα σεμινάρια θεωρητικής εκπαίδευσης για τη σωστή επόπτευση των περιοχών, που πραγματοποιούνται στην έδρα της Πυροσβεστικής, ομάδα κατοίκων της Λαγκάδας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Θολοποταμίου. Από το Μάιο, που έχει αρχίσει η δράση, έχουν επιμορφωθεί ακόμη οι εθελοντές των συλλόγων πυροπροστασίας Όμικρον, Ιωνίας, Αμανής, του περιβαλλοντικού συλλόγου ΕΛΙΞ, του συλλόγου Φουσκωτών και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Βολισσού, Καρδαμύλων, Βασιλεώνοικου και Χαλκειούς.

Η ταχύρυθμη εκπαίδευση συμπληρώνεται με την πρακτική εξάσκηση που πραγματοποιείται με εντατικούς ρυθμούς στις περιοχές που έχουν επιλεγεί από κάθε φορέα για την εφαρμογή της επόπτευσης.

(Από την εφημερίδα "Πολίτης")

Genesis Software - Χίος