Φροντίδα για το περιβάλλον

Δράσε τώρα οικολογικά, στα καταστήματα ΧΑΡΑ. Ο "Χαρούλης" φέρνει την ανακύκλωση στη Χίο. Σε 4 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, σε όλα τα καταστήματα ΧΑΡΑ, μπορείτε να ανακυκλώσετε λαμπτήρες, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές και λάδια. Δεν ξεχνάμε ότι:

1. Οι λαμπτήρες δεν είναι σκουπίδια. Ανακυκλώνονται εύκολα!Ανακύκλωση
2. Οι μπαταρίες περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Τις ανακυκλώνουμε!
3. Στους κάδους μας δεχόμαστε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
4. Ένα λίτρο τηγανόλαδο μπορεί να μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού. Γιατί να μην το μετατρέψουμε σε βιοντίζελ;

Δράσε τώρα οικολογικά, και από το σπίτι σου. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές, στις καθημερινές μας συνήθειες, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά κάνουμε και οικονομία στις δαπάνες μας.

Φώτα: Φρόντισε να μην τα αφήνεις αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεσαι. Μια καλή λύση είναι οι οικονομικοί λαμπτήρες. Διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα. από τους κοινούς λαμπτήρες.

Οικιακές συσκευές: Φρόντισε να μην τις ξεχνάς αναμμένες. Επίσης, καλό είναι να σβήνεις την τηλεόραση, το βίντεο, τη συσκευή κλπ από τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο. Πριν αγοράσεις μια οικιακή συσκευή, ρώτα πάντα πόση ενέργεια καταναλώνει, ειδικά στις ενεργοβόρες συσκευές, όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Προτίμησε αυτές με την χαμηλότερη κατανάλωση.

Πλυντήριο: Όταν βάζεις πλυντήριο, φρόντιζε να είναι γεμάτο. Προτίμησε να πλένεις σε μέτρια θερμοκρασία. Αν το πλυντήριό σου έχει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, προτίμησέ το. Έτσι θα εξοικονομήσεις ρεύμα και νερό.

Θερμοσίφωνας: Ο Θερμοσίφωνας χρησιμοποιεί περίπου το 20% του ρεύματος που καταναλώνουμε σπίτι μας. Γι' αυτό, μην τον ξεχνάς αναμμένο. Σιγουρέψου οτι ο θερμοσίφωνάς σου δεν είναι ρυθμισμένος σε πολύ ψηλή θερμοκρασία. Οι 60 βαθμοί είναι μια καλή θερμοκρασία. Ζούμε στη χώρα του ήλιου. Αν λοιπόν ανακαινίζεις το σπίτι σου ή φτιάχνεις καινούριο προτίμησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Θέρμανση - κλιματισμός: Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του καλοριφέρ κατά 1 βαθμό, κάνεις μέχρι και 10% οικονομία στο λογιαριασμό της θέρμανσης. Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας πάει χαμένο, λόγω κακής μόνωσης. Γι' αυτό μόνωσε καλά τις πόρτες, τα παράθυρα και τις χαραμάδες. Επίσης, φρόντισε να κλείνεις την πεταλούδα του τζακιού, όταν δεν το χρησιμοποιείς και καθάριζε ή άλλαζε το φίλτρο του κλιματιστικού μια φορά το μήνα.

Genesis Software - Χίος